
ΠΡΩΤΕΑς: ΠροηγμΕνο σΥστημα συλλογΗς και διαχεΙρισης αναλυτικΩν δεδομΕνων για την ανοιχτΗ προς το κοινΟ τεκμηρΙωση, και συντΗρηση ζωγραφικΩν Εργων τΕχνης μεγΑλων διαστΑσεων
Ημερομηνία Έναρξης: 28.07.2020
Ημερομηνία Λήξης: 27.07.2023
Η βασική ιδέα του έργου ΠΡΩΤΕΑΣ είναι να φέρει το Ευρύ Κοινό πιο κοντά στο έργο του συντηρητή και του ερευνητή έργων τέχνης και μέσα από αυτό στα υλικά και τις τεχνικές, στο ιστορικό πλαίσιο ενός έργου τέχνης καθώς και στο μήνυμα και την έκφραση του δημιουργού. Σημαντικό για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, είναι να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ επιμελητών, συντηρητών και ερευνητών. Η σύγχρονη τεχνολογία υποστηρίζει αυτή την επικοινωνία μέσω α) φορητών αναλυτικών συσκευών β) ευέλικτων ρομποτικών διατάξεων και γ) προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων που επιτρέπουν μια ολοκληρωμένη και καινοτόμο προσέγγιση στην τεκμηρίωση, διαχείριση και παρουσίαση των πληροφοριών που συλλέγονται κατά τη συντήρηση των έργων τέχνης.
Το έργο ΠΡΩΤΕΑΣ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-02428).
Ένας από τους βασικούς στόχους του έργου είναι και η δημιουργία ενός Εργαστηρίου Ανοικτής Θέασης. Το Εργαστήριο Ανοικτής Θέασης (Open-Lab) της Εθνικής Πινακοθήκης Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ) είναι αποτέλεσμα του έργου ΠΡΩΤΕΑΣ: «ΠΡοηγμένο σύστημα συλλογής και διαχείρισης αναλυτικΩν δεδομένων για την ανοιχτή προς το κοινό ΤΕκμηρίωση, και συντήρηση ζωγρΑφικών έργων τέχνηΣ μεγάλων διαστάσεων, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-02428, 2020-2023).
Στο Εργαστήριο αυτό πραγματοποιούνται εργασίες μελέτης και συντήρησης ζωγραφικών έργων μεγάλων διαστάσεων, μέσω εξειδικευμένου ρομποτικού συστήματος και σύγχρονων αναλυτικών διατάξεων. Το ρομποτικό σύστημα μετατόπισης που έχει αναπτυχθεί συνδυάζει την υψηλή ακρίβεια με το χαμηλό κόστος, το οποίο έχει επιτευχθεί με την αξιοποίηση πρωτοποριακών τεχνικών μηχανικής όρασης. Το σύστημα φέρει προηγμένες φασματοσκοπικές και απεικονιστικές διατάξεις, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα ολοκληρωμένης μελέτης του έργου, σε ό,τι αφορά τα υλικά κατασκευής και την τρέχουσα κατάσταση διατήρησής του.
Το ευρύ κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις εργασίες αυτές τη στιγμή που αυτές πραγματοποιούνται, με ταυτόχρονη ξενάγηση και ενημέρωση. Αυτή η αμεσότητα φέρνει το κοινό πιο κοντά στο έργο του συντηρητή και του ερευνητή, το επιμορφώνει σε θέματα καλλιτεχνικών υλικών, τεχνικές, μεθόδους, τον βοηθάει να προσεγγίσει το εκάστοτε ζωγραφικό έργο στην εποχή του και την ιστορία του, καθώς και να εμβαθύνει σε θέματα της τέχνης.
Στο έργο ΠΡΩΤΕΑΣ συμμετείχαν, η Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, το Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής με το Εργαστήριο Φασματοσκοπίας Ακτίνων Χ από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, η Printec Α.Ε. και η Up2Metric Ι.Κ.Ε. Επιστημονική υπεύθυνος του έργου ήταν η κα Ε. Αγαθονίκου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Συλλογών, Μουσειολογικού και Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού της ΕΠΜΑΣ. Τον συντονισμό του έργου έκανε το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ.
Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπου για περισσότερες πληροφορίες: http://proteas-project.eu/
https://proteas.homelab.up2metric.com/
PROTEAS: Advanced System for collection and management of analytical data for documentation and conservation of large-scale paintings in an open laboratory
The underlying idea of the PROTEUS project is to introduce the public to the work of the art conservator and, through this, in the materials and techniques employed, the historical context of a work of art as well as the message and the expression of the creator. Important for implementing this idea, is to establish an open communication channel between curators, conservators and researchers. Modern technology supports this communication through a) portable analytic devices b) flexible robotic arrangements and c) advanced information systems that allow an integrated, innovative approach to documentation, management and presentation of the information gathered during the conservation of artwork.
One of the main objectives of the project is the creation of the PROTEAS Open Lab, which you can see here.
The PROTEUS project was co-financed by the European Regional Development Fund of the European Union and Greek national funds through the Operational Program Competitiveness, Entrepreneurship and Innovation, under the call RESEARCH – CREATE – INNOVATE (project code:Τ2EDK-02428).
Find more about the project here: http://proteas-project.eu/
https://proteas.homelab.up2metric.com/